Pharrell Williams vänder sig i Taylor Swift / Scooter Braun-striden om sångrättigheter

Pharrell Williams har uppmanat musikindustrins tungviktare att ändra sättet att göra affärer och låta artister äga rättigheterna till sina låtar.

Happy hitmaker ombads om hans åsikt om den otäcka spottet mellan Taylor Swift och musikmogul Scooter Braun under en nyligen chatt med Variety.

Braun snappade upp rättigheterna till Swifts bakre katalog efter att ha förvärvat sångarens tidigare skivbolag, med Pharrell som insisterade på att även om skivkörningen inte gjorde något fel, tror han fortfarande att Swift borde ha fått köpa sina egna masterinspelningar.

“Det finns ingen annan bransch där ute i världen där ett nystartat företag går ur marken och inte äger varumärket – det är helt enkelt inte meningsfullt”, säger Pharrell.

“Det kan vara lagligt, men det är fortfarande ett brott. Om en bank går bort med ägandet av ett företag och varumärket, hur mycket ska en skapare verkligen delta? Konstnären borde alltid ha lejonparten av sin skapelse”, gick han på.

Pharrell skyllde branschen snarare än någon av spelarna för att agera i sina egna intressen.

“Det är verkligen olyckligt, du vet. Det fanns utrymme för honom (Braun) att göra sitt förvärv för det är precis så som verksamheten är, och jag kände för henne (Taylor) och att inte kunna ha kontroll över det. Det finns en systemet på plats som bara är fel, “fördömde han.

Pharrell erkände att Braun var en affärsman “att göra ett förvärv av något som han kände skulle vara en bra investering”, men tillade: “Men konstnären borde ha möjlighet (att behålla ägandet)”.

“Jag vet bara att systemet är kopplat på ett sätt som ofta inte alltid är rättvist gentemot skaparen. Jag tycker att det borde vara normen att skaparna behåller sina rättigheter”, sade han.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *